torsdag 6. mars 2008

Fikk mindre smerter av narrepiller

Jeg leste mange artikler i forskjellige aviser, men syntes et var spesielt interessant. En artikkel fra dagbladet handlet om en undersøkelse gjort på amerikanske studenter om hvor mye det psykiske har å si på hva vi føler fysisk.

Fikk mindre smerter av narrepiller.
Med i forsøket var det med 82 amerikanske studenter som hver og en skulle teste et «smertestillende middel.» Rundt halvparten av studentene ble informert om at pillen var dyr og kostet hele 15 kroner per stk. Den andre halvparten ble fortalt at pillen bare kostet 50 øre per stk.

Deretter fikk studentene små elektriske støt i armen både før og etter at de hadde tatt pillen. 85 % av de studentene som ble gitt det dyre alternativet sa at pillen var effektiv og at de fikk mindre smerter etter å ha tatt den, mens bare seks av ti av de som fikk det billigere alternativet sa at de opplevde det samme.

Studentene fikk til sin store forskrekkelse vite at alle hadde fått samme pille og at det ikke var noe smertestillende i dem overhodet, de var bare narrepiller, altså sukkerpiller uten noe smertestillende effekt.
Dette beviser at forventningene vi har til ting har mye å si på hvordan vi opplever det fysisk.

1 kommentar:

Silje-Marie sa...

Så fin blogg du har!:D
Har lest om sånn "narrepille" opplegg før, og det får deg til å tenke over ting:)
Hørte om en mann som alltid har pleid å ta sovepiller for å sovne, så var det en natt han trodde en knapp som lå på nattbordet var sovepillen, så han svelget den og sov like godt som alltid. Dagen etter når kona ikke kunne finne knappen hun skulle sy på skjorta, skjønte de at han hadde tatt den isteden, så det sier litt om hvor mye det vi innbiler oss har å si:)